heikkinenfoto.blogg.se

2019-02-17
20:37:00

Test av Manfrotto Panoramahuvud

I veckan kom det ett paket från Cyberphoto som jag väntat på sedan början av januari.
Det var ett Manfrott Panoramahuvud MH057A5 Long som låg i paketet. Jag har funderat på att försöka få till lite roliga panoramabilder och denna skulle hjälpa mig med att komma närmare en bra bild som jag kanske kan göra en förstoring på. Jag vill inte göra 360 graders bilder just nu så det var av den anledningen att jag köpte denna istället för 360 huvudet.
Jag testade lite hemma under fredagskvällen och lördagen för att beluta mig vilket objektiv jag skulle ta och montera på kameran. Efter en hel del testande och funderande så blev det 85 mm som fick följa med ut denna dag. Jag kommer att testa med 50 mm för det blev lite för smalt fält idag.
 
 
 
Jag monterade kameran även stående och detta blev lite bättre då jag hade så snävt objektiv. Jag hade också fjärrutlösaren på och huvudet inställt på att flyttas 10 grader vid varje bild. Den första serien jag tog blev på tok för stor då det blev 191 bilder då jag tog 5 nivåer. Detta blev ogörligt i datorn men det fungerade bra med upp till 100 bilder. Dock blir bilderna väldigt stora. Jpeg bilderna här nedan är mellan 45 - 113 mb efter exportering från Lightroom. Sedan nertagna till 8-10 mb för att gå att lägga upp här. Jag kanske lägger upp dem i större format längre fram.
Jag har en liten förskjutning i bilderna som jag behöver justera samt att ändra perspektivet i Lightroom. Jag har gjort dessa i sfäriskt perspektiv och detta gör att bilderna inte är helr raka.
 
 
Detta kan justeras i Lightroom och det skall behövas lite tid och noggranhet för att få detta som jag vill och att detta ser bra ut.
Bilden övanför innehåller 17 exponeringar och är 1 rad med kameran stående.
Jag har kört alla bilderna enligt följande f=11, Iso=100, tiden har fått gå på automatik då solen kom upp. Sedan tetade jag ev av bilderna med min iso tal på D4.
 
Bilden nedan är en rad med 10 exponeringar och stående kamerahus.
 
 
Bilden nedan består av 16 exponeringar i en rad med liggande kamerahus.
 
 
Bilden nedan består av 36 exponeringar i 2 rader med stående kamerahus.
 
 
Bilden nedan består av 30 exponeringar i 2 rader med stående kamerahus.
 
 
Bilderna innehåller mycket information och ser väldigt bra ut i datorn. Jag ser att jag fått in något skräp på sensorn som jag behöver fixa till innan nästa tur ut för att fota. Jag kommer testa detta några gånger nu för att bemästra detta tillbehör men jag är mycket nöjd av funktionerna och nu behöver jag bara testa lite för att hitta den bild jag vill ha ut av detta. Jag återkommer med ett nytt test med 50 mm objektiv för att se hur det går att få en bra bild. Jag har märkt att om jag har fler än 3 rader så blir bilden otroligt skev. Så jag skall använda max 3 rader med bilder.
 
 Roligt tillbehör som jag än mycket nöjd med och detta är klart mycket bättre än att bara köra med ett vanligt huvud på stativet. Sedan är det också viktigt att alltid se till att det är i nivå då det skiljer sig lite om kameran lutar och detta gör att det inte blir helt rakt.
Detta tillbehör skulle gärna fått följa med till  Svalbard så det måste ju bli en ny resa dit.