heikkinenfoto.blogg.se

2020-04-25
09:56:00

Nattfotografering och Corona

Jag har några appar i min mobiltelefon som väcker mig om det finns norrsken på gång.
Jag bor lite långt ner i Sverige så det är inte ofta detta stämmer men det sker.
I veckan var det dax igen. Liten chans att se norrsken, det brukar inte vara värt att åka ut då men det var stjärnklart och det såg bra ut i appen.
 
 
 
Det brukar inte synas något norrsken på sommarhalvåret då solen inte riktigt går ner så det blir mörkt.
Men det såg ut att bli mörkt och när jag kom fram såg det ut så här.
 
 
Ja solen gick inte ner eller rättare sagt så försvann den under horisonten men det blev inte riktigt nörkt norrut så det kom aldrig något norrsken denna nattt. Nu får jag invänta vintern för att se detta fenomen igen. Jag var kvar till midnatt men det blev inte mörkat.
 
Jag tog lite bilder i alla fall och det ser rätt ok ut fast det inte finns något norrsken.
 
 
 
 
När jag fotar på natten så använder jag min X-T3. Som jag har på stativ pga av långa slutartider.
Jag kör kameran helt mauellt och kameran inställd på ett isotal på 200-400 och bulb funktion och en slutartid på 30 sek, dock blir det lite rörelse på stjärnorna.
 
 
Det objektiv jag använder är ett manuellt Samsung 10mm f=2,8
Jag använder bländare 2,8-4,5 men oftast fullt öppet och fokus på oändligt
 
 
För att inte få rörelseoskärpa använder jag någon av följande avtryckare så jag inte behöver röra kameran. Den med sladd gillar jag bäst då den inte får slut på batteri när det är kallt ute.
 
 
 
Det är en konstig tid vi lever i hust nu. Det är sjukdom i luften och många blir dåliga och min älskade hustru arbetar inom vården och har nog bättre koll på denna covid 19 smitta än mig så när vi är ute och besöker viktiga ställen som ICA, Lidl,  Systemet osv för att kunna hålla oss isolerade så vill hon att vi skall se ut så här. Jag har 2 st masker i bilen men de är inte använda då jag inte drabbas av detta.......
 
 
Vi får hoppas att alla som vi känner mår bra och att denna smitta snart försvinner så att det kan återgå till det nya normala. Jag fotat lite mindre just nu men tiden skulle ju finnas men trotts detta så är man isolerad mesta tiden av dagarna.