heikkinenfoto.blogg.se

2021-03-28
17:29:00

Orrarnas spelande

På lördagen ringde klockan vid 2 för att jag skulle ut och leta efter bra fotoplatser för orrarnas spelande som kommer ske inom kort.
 
Jag åkte iväg efter att jag bryggt kaffe att ha när jag sitter i stolen i gömslet. Jag hade en plats i huvudet som jag tänkte prova för jag hörde ju orre här förra gången. Denna gång var det lite varmare, när jag åkte i från Västerås var det 9 grader så jag tänkte att det blir en skön sväng. Jag packade ihop tältet, stol, kamera ryggsäcken, fårfällen samt en filt.
 
Efter ca halva resan så kom månen fram på himlen, jag hade helt missat att det var fullmåne så jag tänkte att det skulle bli bra ljus när jag ställde upp tältet. En varning tändes i bilen.... 4 grader var det nu och tankarna kom tillbaka från förra gången då det var så kalt på myren.
Väl framme så var klockan 3,45 så jag tog och sänkte sätet för att vila ögonen ett litet tag.
 
 
Vid 4:15 så tog jag och bestämde mig för att sätta upp tältet på den nya platsen. Jag tände den nyladdade pannlampan och tog alla saker och började gå ner mot myren. Det var så snårigt och växtligheten var massiv där jag skulle gå och 600 mm gjorde sig påmind om varför det känns så tungt. Jag fick ändra lite på min väg och gick upp i skogen och där var det en fin stig som gick efter myren.
 
Efter ca 500 meter så vek jag av ner mot den plats jag tänkte mig men där var det mycket träd på myren. Jag gick efter myrkanten och hörde något på myren. Var jag inte själv här.... vem var det som klampade på så hårt och det lät som den sprang i vattnet utan lampa. Jag förstod att det inte var någon människa för det var kolsvart men jag såg inget fast jag lös ut mot det håll jag hörde plaskandet. Ja ja nu tystnade det och jag fortsatte efter myren. Efter ett tag fann jag denna plats för att sätta upp tältet.
 
 
 
Jag började att ställa av alla grejer och öppnade tältväskan. Då slocknade lampan. Denna lampa köpte jag för många år sedan när vi höll på med geocaching som mest och var i gamla gruvor och hus. Den hade nog gett upp så den fick åka ner i väskan och min ficklampa fick lysa upp för mig.
 
Efter ca 25 minuter var allt klart och jag satte mig i tältet. Jag var rejält svettig så det blev att byta kläder och det gick bra fast tältet är litet, jag är sugen på ett Tragopan Monual V2 men de är slut just nu men det kommer nya till cyberphoto i maj så då blir det ett tält att ha med i bilen för snabba gömlen som är lite större.
 
När jag var torr så gjorde jag i ordning kameran och plockade fram vatten, kaffe, extra batterier, minneskort och teleconvertern. När allt var klart så satte jag på mig den sista maskeringen då jag inte vill att fåglarna skall se mig inne i gömslet och jag tittar ut.
En kopp kaffe var nu verkligen gott jag var tvungen att dra ner maskeringen då det inte var så gott med löv i kaffet.
 
 
Det var fortfarande mörkt men efter någon timme var det lite ljusare och då skulle det komma lite orre.
Vid 5:30 så började det ljusna men isotalen är höga och det går inte att använda de bilderna.
Nu började det också regna lite smått, efter ca 30 min ökade det massor och det regnade nu som attans. Då fick jag en droppe i huvudet, f*n jag struntade ju i regnskyddet. Det var förvånans värt lite vatten som kom in i tältet fast det regnade i 45 min.
 
 
 
Efter detta så slutade det regna och väntan var stor. Skulle de visa sig idag.
Det var mycket mjukare idag på mossen då stativet sjönk ner 60 cm i den mjuka ytan. Det var lite vatten men ingen risk för att bli blöt.
 
 
Det är verkligen lungt och skönt i gömslet, det blåser och regnar inte in och det blir varmare inne än utanför. Jag har kollat på en lite värmare men det behövs inte just nu när jag inte sover över i tältet.
 
 
Så vad hörde jag...var det tranorna som skrikit i en timme eller var det en skogsduva som gjorde sig hörd. Det låter som det kom från min förra plats och ganska snart så hördes det tydligt att det var orre som lockade. Ja ja på fel plats igen tänkte jag men det låter ju från andra hållet också och lät det inte framifrån också.
 
Visst var det 3 st som spelade men inte på samma ställe och jag satt i mitten av allt. Jag letade med kikaren, kollade ut i gluggarna och kollade igenom nätet där kameran var.
 
 
Jag såg inte någon orre. De spelade massor och jag letade och letade. Tänkte att de måste sitta i någon trätopp längre bort för det lät som de var långt borta. Jag satte på teleconvertern på kameran och zoomade in i sökaren allt som gick och sökte av alla träd, började när mig och sökte mig bortåt.
Vad var det svarta på bilden. Det var så långt bort 6-800 meter bort. Mitt 600 mm med 1,4 converter var inte tillräcklig men det syns vad som spelade i alla fall.
 
 
Det blev en bild på kamerans display och visst var det en orre.
 
 
 
 
 
Den spelade ett tag och sedan flög den in i skogen igen. Skönt att den var där så jag fick se denna roliga fågel. Det blev några bilder till på omgivningen men inga mer orrar syntes till så vid 9.30 plockade jag ihop och åkte hem.
 
 
 
 
 
Vi får hoppas att påskhelgen blir varm och torr för då skall jag ut igen.