heikkinenfoto.blogg.se

2019-01-19
20:11:00

Jakten på den perfekta bilden

Jag har fotat nu i många år och jakten på den bästa bilden har alltid lurat i tanken. Vad är en bra bild? Vad är den bästa bilden? Vem avgör det? Jag har några prenumerationer på några olika fototidningar och följer där med spänning de bilder som publiceras och kommenteras. Tänk att det alltid är något i alla bilder som kan förbättras enligt "expertern". Blåstick är sådan sak som alltid är fråga, vitbalans och annat styr. Jag ser ofta när jag är ute tidigt på morgonen innan solen går upp att allt är helt blått och att det ser ut så, så varför är en bild med blått ljus fel?
 
 
När jag åker ut så har jag oftast en tanke om vad jag skall fota. Då gäller det bara att hitta motivet eller se just det ögonblick jag jagar. Jag försöker i största mån att försöka återskapa det jag sett och hur jag uppfattat det. Vinklar är viktiga och det är svårt att hitta perspektiv för att med en kamera få med det som jag vill visa i min bild. Ofta när jag är på väg någonstans till platsen där jag tror att dagens bild finns ser jag saker och miljöer jag vill återskap på en bild.
 
 
Jag vet inte hur ofta jag kollat speglarna i bilen för att därefter bromsa och backa tillbaka för att finna bilder igen. De flesta gånger har då bilden jag såg blivit något annat. Jag har oftast med mig en kamera i bilen och det blir många bilder varje år. Det är också ibland att jag kommit hem med en tom kamera då jag jagat den perfekta bilden i naturen utan att hitta det motivet jag vill visa. Jag tycker inte om att manipulera bilderna för mycket eller ställa om färger men ibland behövs det för att visa det jag uppfattade när jag tog bilden.
 
 
 
 
Jag har också nu fastnat en del på att göra panorama bilder och testar just nu detta med frihand. Jag letar efter en plats där jag kan ta en bild nu på vintern och sedan besöka den på sommaren för att göra 2 st 1x3 meter stora förstorningar över soffan i vardagsrummet.
 
 
Men var finns den plats jag letar efter jag har varit på platser jag uppskattat när det är sommar men ni skulle se dem nu på vintern. Så jakten fortsätter efter den perfekta bilden...